Historie-reporter

Margot America (62) uit Breda is communicatiecoördinator bij het Brabants Historisch Informatie Centrum. In Brabeau belicht Margot steeds een stukje Brabantse geschiedenis aan de hand van oude foto’s uit de collectie. Dit keer: over een vondst van unieke brieven die een aangrijpend oorlogsverhaal onthult.

“Als alles anders gelopen was, zouden we nu al getrouwd zijn geweest.” Openhartig en oprecht, liefdevol en hartverscheurend. Dat zijn de brieven die de jonge piloot Dick Winterdijk en zijn verloofde Beppie Meier naar elkaar schrijven. Hij vanuit de gevangenis in Haaren, zij aan haar houten bureautje thuis in Vught. Want het is oorlog, en dat verandert alles. 

Een Romeo en Julia-achtig verhaal, zo noemt onderzoeker Paul Huismans het dossier met persoonlijke brieven dat hij enige maanden geleden in het BHIC in ontvangst neemt. “Het is haast een film.” Want Dick Winterdijk is een 22-jarige piloot die zich als Engelandvaarder wil inzetten om de strijd met de Duitse bezetter aan te gaan. Maar Dick zal nooit de boeken ingaan als Soldaat van Oranje. Zijn poging om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, wordt verraden. En Dick wordt, samen met andere verzetsstrijders, gevangen genomen.”

Na het Oranjehotel in Scheveningen belandt hij in Kamp Haaren. Vanuit daar schrijft Dick met zijn kersverse verloofde, Beppie Meier uit Vught. Over zijn leven in het kamp, maar ook over zijn liefde voor haar. En Beppie schrijft bevlogen brieven terug. Al die documenten, plus foto’s en tekeningen, liggen sinds kort bij het BHIC. Ook de allerlaatste brief van Dick waarin hij Beppie laat weten welke straf hem boven het hoofd hangt: ter dood veroordeeld.

Nieuwsgierig geworden? Deze onmogelijke liefde tussen Dick Winterdijk en Beppie Meier krijgt een stem in de nieuwe tweedelige podcast ‘Afscheidsbrieven uit de oorlog’. Je kunt deze luisteren via alle favoriete podcast apps en via www.bhic.nl/podcast

Dit artikel staat in Brabeau editie 4-2023

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.