Fietsen door het meest afwisselende landschap van Brabant

Nergens anders in Brabant kom je op zo weinig vierkante kilometers zo’n grote verscheidenheid aan landschappen tegen als in het Land van Cuijk. Gevlochten heggen, groene akkers, fraaie bossen, bloeiende heide, begroeide oevers en zandverstuivingen; je hoeft in het Land van Cuijk geen grote afstanden te fietsen om al deze landschappen tegen te komen.
Tekst: Erik Jansen van Land van Cuijk i.s.m. Brabantse Natuurpoorten, Fotografie: (indien fotograaf vermeld wordt bij gebruikte foto) Brabantse Natuurpoorten en Land van Cuijk

Het Land van Cuijk heeft niet één, maar sinds kort twee Natuurpoorten binnen de gemeentegrenzen. De unieke variatie aan landschappen beleef je het beste als je van de ene Natuurpoort (De Bungelaer in Beers) naar de andere (De Heksenboom in Sint Anthonis) fietst. De route is 67 kilometer lang en gaat onder meer langs de Kraaijenbergse Plassen, door het Unesco-gebied De Maasheggen, door de Staatsbossen in Sint Anthonis, door natuurgebied Molenheide en over landgoed Tongelaar in Mill. 

De Bungelaer

De fietstocht start bij de nieuwste Brabantse Natuurpoort, De Bungelaer in Beers. De Bungelaer ligt aan de oevers van de Kraaijenbergse Plassen, met ruim 475 hectare een van de grootste watersportgebieden van Brabant. Al na een kilometer of vier kom je langs de vogelkijkhut aan Over de Voort. Vanuit deze schuilhut heb je uitstekend zicht op de vogels die rond de Kraaijenbergse Plassen broeden. Geregeld duiken hier zeldzame vogels als de geelpootmeeuw, de parelduiker en de roodkeelduiker op. Ook bij­­zonder: een aantal jaren geleden streek in de Kraaijenbergse Plassen een groep flamingo’s neer, om uit te rusten van hun uitputtende trektocht.

 

Via de Kraaijenbergse Plassen en over de Maasdijk bij Cuijk fiets je naar De Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland. De Maasheggen is bovendien het enige Unesco-biosfeergebied van ons land. Kenmerkend voor De Maasheggen zijn de kilometerslange meidoornhagen. Sommige heggen zijn al honderden jaren oud. Ze zijn op hun mooist in april en mei, als de heggen vol met bloesem staan. Via het aardkundig monument De Vilt in Beugen de dorpjes Rijkevoort en Ledeacker kom je vervolgens bij de oudste van de twee Land van Cuijkse Natuurpoorten, De Heksenboom in Sint Anthonis.

Natuurpoort De Bungelaer
Adres: De Bungelaar 4, 5437 PM Beers
Voor kortere fiets- en wandelroutes rond De Bungelaer zie www.natuurpoorten.nl

Verder lezen?  Je leest het in Brabeau 1-2024. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen?Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.