Landelijk leven in Riel

Landelijk

In Riel, vlakbij Tilburg, bewonen Ineke en Joost een langgevelboerderij uit 1827. Met veel liefde en aandacht knapten ze het vervallen monument op, dat toevallig op hun pad kwam. Huis en erf vormen een manier van leven waarin ze zich thuis voelen. Hij is druk op het erf, zij in huis en samen genieten ze van al het moois om hen heen. Tekst: Wilma Tjalsma – Smits en Manon Wigny | Fotografie: Joyce Vloet.

Landelijk leven in Riel

Thuis bij Ineke en Joost

Ze waren helemaal niet op zoek naar een ander huis. Maar tijdens een familiebezoek in de buurt hoorden ze dat deze fantastische boerderij in de stille verkoop stond. Op de terugweg besloten ze er even langs te rijden. Ze keken door het hek en waren verkocht.

Apetrots

Ineke: ‘Toen wij de boerderij in de winter van 1998 kochten, was het koud, tochtig en troosteloos. Het huisgedeelte was bijna 25 jaar verhuurd aan een flink aantal opeenvolgende huurders en er was nooit iets geïnvesteerd of gemoderniseerd. De staat was dan ook niet al te best. Gelukkig konden we goed door de treurigheid heen kijken. Ik zag al helemaal voor me hoe het zou kunnen worden.’ Ineke kan zich nog heel goed herinneren dat haar schoonouders voor de eerste keer een kijkje kwamen nemen, bij voorbaat apetrots dat hun zoon de boerderij had gekocht. Ineke lachend: ‘Na onze enthousiaste rondleiding sprak het bedenkelijke gezicht van mijn schoonvader boekdelen.’ Joost Mols (72) was eigenaar van een makelaarskantoor, Ineke van Eijck (57) werkte er in de binnendienst, nu zijn ze met pensioen. Ze wonen sinds 1999 in hun langgevelboerderij, waarin het woongedeelte en de koeienstal zich onder één dak bevonden. Bij de boerderij hoort een aantal bijgebouwen, zoals een bakhuis, een gerijhok waarin het zondagse rijtuigje werd gestald, een varkens- en kippenhok, een ashok en een grote schuur met een open wagenloods. ‘Het precieze bouwjaar weten we niet maar op de kadastrale kaart van 1827 staat het geheel al ingetekend.’

(…)

Wil je meer lezen over het landelijk leven in Riel? Je leest het in Brabeau 1-2023. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.