Zoek mee naar de oudste film van Brabant!

Zoek

Zou het een film zijn van Bergen op Zoom of Cuijk, Werkendam of Budel, of toch uit Tilburg of Eindhoven? En komen die alleroudste bewegende beelden uit 1921, 1917 of zijn ze nog ouder? BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant, is op zoek naar de oudste film van Brabant. Daarbij is jouw hulp van onschatbare waarde. Doe mee! – Tekst + Beeld BrabantinBeelden

Zoek mee naar de oudste film van Brabant!

“In onze collectie zitten al oude films”, vertelt beeldredacteur Mathilde Min. “Zo zijn er filmbeelden uit Tilburg waarop je vrouwen ziet met lange rokken en mooie hoeden of poffers en mannen in hun zondagse pak en met bolhoed op die naar de kerk gaan. Of een gezelschap in Helmond dat naast een wagon van de stroomtram staat te wachten met kinderen in matrozenpakjes. Zelfs filmopnames in kleur uit de jaren 30 uit Sint-Michielsgestel zijn bewaard gebleven.” Vaak zijn het zwart-witfilms met enkel bewegende beelden en zonder geluid, de zogenoemde ‘stomme films’. Ook kenmerkend zijn de teksten in een zwart vlak omlijst door sierlijke witte krullen, om aan de kijker duidelijk te maken wat je ziet. “Wat verder opvalt is dat de gefilmde mensen vaak serieus in de camera kijken, want filmen was in die tijd echt nog iets bijzonders. Slechts een enkeling kon zich een filmcamera permitteren”, aldus Min.

Films vóór 1940

Filmopnames van voor de Tweede Wereldoorlog zijn relatief schaars. Apparatuur en materiaal was kostbaar en kwetsbaar. Er werd weinig gefilmd en wat op film was vastgelegd, ging met de tijd vaak verloren.

Voor de zoektocht naar de oudste film van Brabant zijn we specifiek op zoek naar films van vóór 1940. We willen zorgen dat deze oude films bewaard blijven voor de toekomst. Waar nodig herstellen we de films, digitaliseren ze en stellen ze beschikbaar, zodat iedereen deze films nu weer kan zien. De digitale kopie en de filmrol bewaren we in een speciale filmopslag, zodat we ze veiligstellen voor de toekomst. We zijn benieuwd van welke plaats wij straks de oudste filmbeelden krijgen.  

Wat moet je doen?

Iedereen kan meedoen aan deze zoektocht. Denk je dat je een zeer oude film van vóór 1940 in handen hebt of ontdekt hebt? Aarzel dan niet en neem contact op: www.brabantinbeelden.nl/oudstefilm of stuur een e-mail: info@brabantinbeelden.nl. Of bel naar het BHIC, tel. 073-681 85 00. Ook als je twijfelt over het jaar van de film. We moedigen iedereen aan om de oudste film van Brabant op te sporen. Alleen sámen kunnen we het filmgeheugen van Brabant compleet krijgen!

Belangrijke data

  • Uiterlijk 10 juli 2023 is de deadline om je film in te sturen voor deze actie
  • Op 27 oktober 2023 is het Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed: dan maken wij bekend welke plaats de oudste film van Brabant heeft.

BrabantinBeelden

BrabantinBeelden bewaart foto’s en films van ons verleden. Nu en voor de toekomst. Samen met alle Brabanders vormen we ons foto- en filmgeheugen van Brabant. Help mee, want ook jouw gewone films zijn bijzonder! Neem een kijkje op BrabantinBeelden. Wil je meer informatie of heb je films die je wilt aanbieden? Neem contact met ons op en wij helpen je graag.

BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg.

Benieuwd naar meer over Brabant? Bestel  hier de nieuwste Brabeau

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.