Beestenboel

Beestenboel

Brabeau Bulletin. Voor héél Brabant. Wooninspiratie, nieuws, dingen-te-doen, bijzondere boeken. Hier vind je de leukste berichten. -Tekst: Pam van Geloven-van Mackelenbergh | Illustratie: Diana Bloemendaal

Beestenboel

Pam van Geloven-van Mackelenbergh (68) is een bekende omroeper in de paardensport. Daarnaast verzorgt ze samen met haar man Paul een grote schare dieren in hun huis in het Brabantse Alphen, waaronder poezen, paarden en kippen. Pam vertelt er leuke en ontroerende anekdotes over.

Bang en Nietbang

Bang en Nietbang waren broers. Mooie katten, zwart met kleine plekjes wit. Ze woonden in ‘t asiel, tien jaar oud en niemand wilde ze. De mevrouw bij wie ze woonden was doodgegaan en haar man zit in een verpleeghuis. En daar in het asiel zaten ze – al tien maanden – timide te zijn.

‘Doe maar in een doos, dan mogen ze wel bij ons.’ En we namen ze mee. Vier weken verplicht binnen – ze waren ook nog nooit buiten geweest – en toen… ging de deur open. Bang school achter Nietbang. Nietbang deed een voorzichtig pasje over de drempel en keek verbijsterd in het rond. Nog een pasje en hup sprong hij terug naar binnen, er vloog een vlinder langs. Bang was allang niet meer te zien, weggekropen onder het logeerbed. Maar Nietbang deed zijn naam eer aan en hij ging op verkenning. Telkens kwam hij terug om Bang mee te krijgen en uiteindelijk lukte dat. Oh, de ontdekking van het weiland en de vreselijke monsters die daar stonden. Het aardappelveld met alle muizen (jammie). De boomgaard waar je zomaar een appel op je kop kon krijgen, ze genoten! Ze begonnen aan hun tweede jeugd.

Met wat foto’s ging ik terug naar het asiel. Kunnen jullie die niet naar de oude eigenaar sturen, dan weet hij dat ze goed terecht zijn gekomen? Nee, dat kon niet. Toen ik wegliep kwam er iemand achter me aan: ‘Niet zeggen hoor, maar dit is zijn adres!’

Naar het verpleeghuis. De oude man pakte de foto’s voorzichtig aan, legde ze voor zich op de tafel en streelde zachtjes de afbeeldingen. Een traan biggelde langzaam over zijn wang. ‘Wat fijn, wat zou mijn lieve vrouw dat heerlijk hebben gevonden, dat ze nog zo goed terecht zijn gekomen. Zwartje en Max, zulke lieve aanhankelijke beesten. Maar hoe zei u nou dat ze nú heten?’ ‘Bang en Nietbang’. Hij schaterde het uit! De tranen rolden weer over zijn oude gerimpelde wangen, maar dit keer waren het tranen van plezier.

Pam

Het boekje Beestenboel is te bestellen bij Pam van Geloven, via pamboek@xs4all.nl Prijs: € 15,50.

Benieuwd naar meer wooninspiratie, nieuws, dingen-te-doen, bijzondere boeken? Je vindt ze in Brabeau 1-2023. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.