Van de 360 soorten die we in Nederland zijn tegengekomen in het wild is er één de bekende honingbij. Die zou je kunnen vergelijken met onze melkkoe. De honingbij wordt in bijenkasten gehouden door imkers voor de productie van honing en in de fruitteelt voor de bevruchting van bloesem.
Tekst: Manon Wigny | Beeld: Shutterstock
Deze bijensoort komt in het wild niet of nauwelijks voor, hoewel honingbijen uit korven of kasten natuurlijk wel onze tuin kunnen bezoeken. We verstaan onder wilde bijen de soorten die niet door mensen verzorgd worden. Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van planten en bloesems. Ze hebben indirect een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel.
Dit is een bij
Bijen vormen een groep van insecten die behoren tot de orde van de vliesvleugeligen. Ze zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt, maar er zijn dus véél meer varianten. Wereldwijd zijn er ongeveer 20.000 bijensoorten beschreven. Ze komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica. Een paar bijensoorten leven in volken. Zij heten sociale bijen. De meeste soorten leven alleen, de solitaire bijen. Hommels horen ook bij de familie. Het zijn in wezen bijen met een langere beharing, waardoor ze in koelere streken kunnen overleven. De hommel kan daarnaast zelf zijn lichaamstemperatuur verhogen, door het trillen van de borstspieren. Hij kan zo een lichaamstemperatuur van 30 tot 32 graden Celcius handhaven. De koningin vliegt al bij een buitentemperatuur van 2 graden, de werksters bij 6 graden. Voor andere bijen zijn zulke temperaturen veel te laag om zich buiten het nest te begeven. Dit is de reden dat je al vroeg in het seizoen hommels ziet snoepen van bijvoorbeeld krokussen. Overigens: wespen en hoornaars lijken wel wat op bijen, maar vormen een aparte familie.
Bijen leven van nectar, van het stuifmeel van bloemen en van andere zoete afscheidingen zoals honingdauw. Dit is de plakkende vloeistof die luizen, witte vliegen en rupsen achterlaten op planten. Honing is het overwinteringsvoedsel voor honingbijen. Imkers nemen deze (deels) weg en geven de bijen in ruil daarvoor suikerwater.
Verder lezen? Je leest het in Brabeau 3-2024. Deze bestel je hier!