Unieke boerderij en omringende natuur bij Liempde

Unieke

Het Groot Duijfhuis in Kasteren, bij Liempde, is een unieke boerderij en een blikvanger binnen Het Groene Woud. Al eeuwenlang is de boerderij bewoond, van de kartuizers tot Sjefke van de Braak. Nu is het vooral een plek waar je kunt genieten van natuur en cultuur. En een fantastisch vertrekpunt voor een prachtige wandeling in het omringende Dommeldal. Tekst Thijs Caspers| Fotografie: Huub Smeding, James van Leuven, Harry Fiolet, Archief Brabants Landschap.

Het Groot Duijfhuis in Kasteren

Het Groot Duijfhuis is één van de meest in het oog springende boerderijen van Nederland en een ‘hotspot’ binnen ‘Het Groene Woud’ – het nog open gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Al eeuwenlang is het bewoond, van de kartuizers tot Sjefke van de Braak en na diens dood in 2009 door de locale beheerder van Brabants Landschap, Bram Vervest. Waar voorheen het ensemble van duiventoren, Vlaamse Schuur, erf, kippenschuur en boerderij met potstal en herenkamer ten dienste stond van de bewoners, is het nu vooral een plek waar je inspiratievol kunt genieten van natuur en cultuur in perfecte harmonie. Je waant je er eeuwen terug in de tijd. Brabants Landschap, de eigenaar van het geheel, heeft er een voor iedereen vrij toegankelijk infopunt van gemaakt.

Eigenaren

De oudste bronnen gaan terug tot 1380, wanneer sprake is van ‘Hoeve ten Acker’, ‘Grote Hoeve’ of ‘Hoeve opt Water’. Door de gunstige ligging aan de Dommel en de vruchtbare bodem is het de welvarendste hoeve van de omgeving en als goede belegging verandert het voortdurend van eigenaar. In 1450 komt ze in handen van de domheer van de Sint-Jan in Den Bosch, Ludolf van de Water, die het goed in 1471 vermaakt aan de kartuizers. Ze boeren zelf niet, maar verpachten de aan hen geschonken landerijen. De pacht wordt betaald in arbeid, pecunia (geld) en natura (voedsel), want de geestelijken moeten wel hun klooster draaiende houden en eten en drinken. In het eerste kwart van de 16de eeuw zorgen ze nog voor uitbreiding met een herenkamer en een Vlaamse Schuur, maar een eeuw later verhuizen ze naar Antwerpen. Kort daarna verkopen ze de hoeve in 1659 aan Pieter Lus. Deze laat twee jaar later de duiventoren bouwen. Nog altijd zie je er het jaartal 1661 ingemetseld staan. Vanaf dan is sprake van het Groot Duijfhuis.

Wil je meer weten over Het Groot Duijfhuis in Kasteren? Je leest het in Brabeau 1-2023. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.