We gaan op safari in Brabant, op zoek naar het wilde leven. Elk seizoen staat er een dier in de Brabantse natuur in de schijnwerpers. Figuurlijk dan. Dit keer: de huismus.
Productie in samenwerking met IVN. Tekst: Eefke Vaes. Foto: Marijke Vaes.
Wie graag thuis is, wordt vaker zo genoemd. Maar de échte eigenaar van de naam ‘huismus’ is toch echt dit vogeltje. Net zoals bij veel andere vogelsoorten heeft het mannetje een kenmerkender uiterlijk: zwart rondom de ogen, onder de snavel en op de borst en roodbruine zijden aan de kop. Verder is de huismus grijs, met bruine vleugels en staart.
Een graantje meepikken
Huismussen hebben kegelvormige snavels. Ideaal voor het eten van zaden. En waar zijn die zaden nu beter te vinden dan in de landbouw of tuinen? Deze makkelijke voedselbron zorgt ervoor dat huismussen zich graag vestigen in de buurt van mensen. In weilanden, dorpen of steden en het liefst een beetje rommelig, zodat ze zich goed kunnen verschuilen.
Bekend én bedreigd
Zie je één huismus, dan zijn er waarschijnlijk meer in de buurt. Huismussen leven namelijk in kolonies en nestelen dicht bij elkaar. Omdat ze in grotere groepen leven, lijkt het alsof er ook veel huismussen zijn in Nederland. Toch staat deze soort op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels. De laatste jaren gaat het weer beter, maar er zijn nog steeds veel minder mussen dan zo’n wintig jaar geleden. Daarom riepen de Vogelbescherming en Sovon in 2024 het Jaar van de Huismus uit: tijd om de huismus van de lijst te helpen.
Weetjes…
- Dominante mannetjes hebben meer zwart op hun borst dan mussen lager in de rangorde.
- Oorzaken van de dalende mussenpopulatie zijn het gebrek aan nestplaatsen door de afbraak van oude gebouwen. En door het gebruik van pesticiden en efficiëntere oogstmachines zijn er steeds minder zaden op landbouwvelden te vinden.
- Omdat huismussen in dorpen en steden leven, zijn ze enorm gebaat bij vogelvriendelijke tuinen. Wat dit inhoudt lees je op: www.ivn.nl/huismus-tips
Verder lezen? Je leest het in Brabeau 4-2024. Deze bestel je hier!