Leven in de brouwerij!

Een goudgeel pilsje, bittere tripel of dubbele trappist. De traditie van bierbrouwen is diepgeworteld in de bourgondische Brabantse cultuur. Al eeuwenlang wordt de drank in onze contreien gebrouwen. Aan het begin van de vorige eeuw had zelfs bijna iedere stad of dorp nog een eigen brouwerij én dus eigen ambachtelijk bier. Hef het glas en proost mee met deze historisch verantwoorde dronk van BrabantinBeelden.
Productie en beeld: Manon van der Linde, Teuntje van de Wouw, Margot America, Mathilde Min, Brabant in Beelden

Hoewel de meeste lokale initiatieven van weleer zijn verdwenen, telt Noord-Brabant tegenwoordig nog steeds veel brouwerijen. Van het grote Bavaria in Lieshout en Dommelsch in Valkenswaard, tot kleinere brouwerijen als Bourgogne Kruis in Oosterhout (een herleving van de gelijknamige achttiende-eeuwse brouwerij) en museumbrouwerij De Roos in Hilvarenbeek. 

Achter de toog, Budel, 1970

Het in de brouwerijen veelal gebrouwen pils is overigens een relatief recente uitvinding. Dit brouwsel uit het Tsjechische Pilzen wordt omstreeks 1870 geïntroduceerd in Nederland. Waarna onder andere de brouwers van Budel en de Drie Hoefijzers in Breda als eerste Brabanders overstappen op deze nieuwe bierstijl. Waarna nog velen volgen en pils uitgroeit tot de favoriet. 

Victoriakas bij Huize Mimosa, Laarbeek, ca 1915

Ook populair in het van oudsher katholieke zuiden is trappistenbier. Niet geheel toevallig komen de enige twee Nederlandse trappistenbiermerken van Brabantse abdijen: Maria Toevlucht in Zundert en Koningshoeven (La Trappe) in Berkel-Enschot. Trappistenbier komt overigens in vele smaken, maar moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet het bij een abdij gebrouwen worden onder toezicht van monniken en zijn de opbrengsten bestemd voor liefdadigheid.

Bier is voor velen ook samenzijn. Samen het glas heffen om iets te vieren, maar ook wanneer het leven even tegenzit. Op oude foto’s zien we verbroedering in een bruin café en vrolijkheid tijdens volksfeesten als carnaval en de kermis. Want waar de Brabander de kans ziet, wordt er geproost. Vroeger én nu. Al maakt de vertrouwde pils tegenwoordig steeds vaker plaats voor andere bierstijlen en mooie alcoholvrije alternatieven. Proost!

Nog meer foto’s?
In deze rubriek plaatsen we op thema steeds enkele foto’s uit onze rijke collecties. Voor een leuke inkijk in het Brabant-van-toen, kijk op Brabantinbeelden.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Brabeau!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen? Volg Brabeau op Instagram, Facebook.