BrabantinBeelden. Dit was toen…
“Bij ons thuis zijn we met onze Johan, ons Tien, onze Linard, ons Annie, ons Truus, onze Chris, onze Gerrit, onze Wim, ons Miep, onze Pieter, ons mam en ons pap.” Tien broers en zusjes, tegenwoordig is het een grote zeldzaamheid, maar vroeger was het in het katholieke Brabant heel gewoon. Mensen trouwden jong en er werd meestal niet aan geboortebeperking gedaan. Gezinnen met veel kinderen waren het gevolg. – Productie en beeld: Kaya van Dun, Margot America en Mathilde Min / BrabantinBeelden
Grote gezinnen
Als je denkt aan dat grote gezin, denk je waarschijnlijk aan een huis waar het krioelt van de kinderen. Een huis waar je nooit hoeft te zoeken naar een speelkameraadje, maar waar het ook nooit eens even stil is.
Ook op hoge leeftijd blijf je samen een gezin, hoe ver iedereen ook uitvliegt. Zo vieren de twaalf broers en zussen van gezin De Lint uit Fijnaart in 1976 dat ze samen 1000 jaar oud zijn. Inmiddels zal dit, met hun nazaten erbij, een enorme familie zijn.
Met zoveel kinderen per gezin kwam het voor dat broers en zussen uit het ene gezin huwden met zussen en broers uit het andere. Zoals bij de families De Kort en Bertens, waarbij zes onderlinge huwelijken zelfs op dezelfde dag plaatsvonden. Datzelfde jaar emigreerden vier van de echtparen naar Canada.
Ook recenter zie je nog grote gezinnen, al zijn ze zeldzamer. Neem de familie Kempen: met 18 kinderen in 1984 het grootste gezin van Nederland. Samen kunnen ze bijna een treincoupé vullen tijdens de speciale actie voor de gezinstoerkaart van de NS.
De grote gezinnen van vroeger kenden samen veel geluk, maar ook verdriet; over kinderen die nooit volwassen zouden worden bijvoorbeeld, of over armoede. Ook dat hoorde erbij in die tijd. Met zoveel broers en zussen leer je al jong om te delen, voor elkaar te zorgen en om samen te spelen en te strijden. Zowel voor elkaar, als voor jezelf.
Nog meer foto’s
In deze rubriek plaatsen we op thema steeds enkele foto’s uit onze rijke collecties. Meer foto’s én films zien? Kijk voor een leuke inkijk in het Brabant-van-toen op BrabantinBeelden: ons foto- en filmgeheugen. Geef het door! Wil je reageren? Kijk dan op www.brabantinbeelden.nl/brabeau